Ο καλός καταναλωτής ένα παλιάς παραγωγής video μα απόλυτα διαχρονικό. Παρουσιάζει όλα αυτά που στο πλυντήριο συναισθημάτων και σκέψεων, στο σχολείο, μας εκπαιδεύσανε να γίνουμε.

Στα χρόνια προ κρίσης οι συνέπειες από την αλόγιστη κατανάλωση ήταν άγνωστες στην πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Θα μου απαντήσετε πώς όλοι το γνωρίζουμε, πώς εσείς καταναλώνετε όσα χρειάζεστε και άλλα πολλά. Επίσης άλλοι θα σκεφθείτε ότι γραφικός είμαι και την επισκεψιμότητα επιθυμώ να αποκτήσω αναπαράγοντας αυτό το κλασσικό πλέον θέμα. Άλλωστε όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει, θα μου πείτε, ιδιαίτερα εμείς της προ διαδικτύου εποχής.

Σας διαβεβαιώ ότι όταν πρώτο παρακολούθησα αυτό το video νόμιζα ότι άνηκα στους σκεπτόμενους πολίτες (όχι ότι τώρα είμαι). Όταν το είδα και το συζητούσα τότε με τους φίλους μου, ήμουν ακόμη “καθαρός” και “ελεύθερος”.  Πίστευα ότι όλα αυτά δεν με αφορούσαν αλλά αφορούσαν όσους ήταν πρόβατα των εταιριών και των βουλήσεων της εξουσίας. Ήταν τότε που νόμιζα ότι σκεπτόμουν νηφάλια και με διορατικότητα ατένιζα το μέλλον.

Το μέλλον όμως έφθασε! Σήμερα λοιπόν όπου καταχρεωμένος είμαι, εγκλωβισμένος στις πρωτύτερες επιλογές μου παραμένω, κατά τύχη το παρακολούθησα ξανά και αναρωτήθηκα: “τελικά πότε πραγματικά, πότε σκέφτηκα για μένα, πότε εξυπηρέτησα τις πραγματικές ανάγκες μου; Πότε να κοιμήθηκε η ελεύθερη βούληση μου, η επαφή με το ένστικτό μου;”

Πραγματικά δεν θυμάμαι μα εικάζω ότι πρέπει να ήταν λίγο πριν μπω στο πλυντήριο συναισθημάτων και σκέψεων, το σχολείο!