Για τον παράδεισο συζητάμε, για τον παράδεισο οι θρησκείες παρέχουν οδηγίες μετάβασης και υπάρχουν στιγμές που με αυτόν ως σκοπό ζούμε.

Ως παράδεισο φαντάζομαι, την μεταθανάτιο φάση που οι ψυχές μεταβαίνουν απελευθερωμένες από το σώμα. Είναι ο τόπος ή η διάσταση αν το προτιμάτε που την υπέρτατη γαλήνη, αρμονία και ευτυχία συναντάμε σαν στους κήπους της Εδέμ. Είναι η διέξοδος από την γήινη ζωή μας, που από αρχαιοτάτων χρόνων περιγράφουμε, ζωγραφίζουμε και μέσω των θρησκειών προσπαθήσαμε να περιγράψουμε οδηγίες μετάβασης.

Παρατηρώντας όσους “καλούς και κακούς” φύγανε από αυτό τον κόσμο, διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι τελικά οι μετέπειτα σκέψεις μας για αυτούς. Αλλους με αγάπη και τιμή μνημονεύουμε και για άλλους προτιμάμε την σιωπή. Ίσως το αποτύπωμα που αφήνουμε στο πέρασμα μας από την γη να ‘ναι η θύμηση των ανθρώπων που γνωρίσαμε, που ζήσαμε μαζί. Η ψυχή αυτών των ανθρώπων τροφοδοτεί, δίνει ενέργεια στο φως ή στο σκοτάδι, στον παράδεισο ή στην κόλαση μας.

Παράδεισος μας είναι ο πλησίον μας, αυτός είναι που κρατά τα κλειδιά του Παραδείσου μας (Paul Claudel)

Για την υστεροφημία τους πάλευαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας, για την υστεροφημία τους γίνονταν γενναίοι, ρήτορες, φιλόσοφοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Μέσα από αυτή την πάλη, αναζητούσαν την ανακούφιση, την ελπίδα, την απάντηση για την αγωνία του τέλους της ανθρώπινης ύπαρξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία του εφιάλτη, που μέχρι σήμερα τον μνημονεύουμε ως τον μεγαλύτερο προδότη (το στέλνουμε στο σκοτάδι), ενώ αντίθετα τον Λεωνίδα τον ντύνουμε με άπλετο φως, τον ως άντρα γεμάτο περηφάνια και ανδρεία.

Πιθανά οι σκέψεις όσων αφήνουμε πίσω είτε θα φωτίζουν τις ψυχές μας και στην θύμηση μας, αισθήματα ευγνωμοσύνης, αγάπης και λησμονιάς θα γεννιούνται δηλαδή στον παράδεισο που πιστεύω. Αν τώρα οι σκέψεις αρνητικές, σε βαθύ σκοτάδι θα βυθιζόμαστε, στην κόλαση μέχρι που θα πάψουμε να υπάρχουμε.

Στον δρόμο της αγάπης, της αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης σε αυτό τον δρόμο πιστεύω και όχι σε αυτούς που οι θρησκείες καλούπωσαν εν τέλει για να ασκήσουν εξουσία.

Σχετικά: