Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, στον πολιτισμό που εμείς δημιουργήσαμε έχει ενα κοινό χαρακτηριστικό, αναλοίωτο εν το χρόνο, θα έγραφα. Το εγώ αντικαθιστά το εμείς. Το είμαι αντικαθίσταται από το έχω. Με τον τρόπο αυτό ο πολιτισμός μας ήταν και είναι εξατομικευμένος, υστερόβουλος, ωφελιμιστικός. Ομορφές των πολιτισμών – αυτοκρατορειών – δυναστειών, γνώριζαν μια περίοδο ακμής μα εξίσου πάντοτε ακολουθούσε η παρακμή και συνακόλυοθα η κατάρευση.

Οπως λέει ο Κύριος Μάνος Δανέζης, Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αλλαγή της πολιτισμικής συγκρότησης θα επιτευχθεί ειρηνικά και αναίμακτα, αν και όταν αντιληφθούμε την αναγκαιότητα μιας εσωτερικής μας αναμόρφωσης. Η πνευματική και συνειδησιακή συγκρότηση των πολιτών καθορίζει την ποιότητα της Πολιτείας και η ποιότητα της Πολιτείας, τον πολιτισμό που αυτή θα συγκροτήσει.  Η μεγάλη πολιτισμική αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται μια ειρηνική πραγματικότητα μόνο όταν κάνουμε την αγωνία μας, τον δικαιολογημένο κοινωνικό θυμό μας και το αίσθημα της εκδίκησης, αξιοπρέπεια, δουλειά, γνώση, υπευθυνότητα, συλλογικότητα.

Όταν το εγώ αντικαθιστά το εμείς και το είμαι αντικαθίσταται από το έχω τότε ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο δεν υπάρχει.

Aυτό που οδηγεί σε κατάρρευση έναν πολιτισμό δεν είναι η φιλοσοφική βάση τους, αλλά οι φιλοδοξίες, ο δογματισμός και η διαφθορά, των ανθρώπων που συγκροτούν τις διοικητικές δομές τους. Σε περίπτωση που βιαστείτε και σκεφτείτε ότι αναφερομάστε στην Ελλάδα, όχι φίλοι μου. Σίγουρα και στην Ελλάδα συμβαίνει. Στον 21ο αιώνα όλος ο πλανήτης μαστίζεται από δογματισμό και διαφθορά. Ιδιαίτερα στην σημερινη εποχή, στην εποχή του κορωνοιού (Covid-19) κυριαρχεί ο φόβος, ισότιμα για όλους πλέον. Μια κοινωνία που κυριαρχείται από υπέρμετρους φόβους, είναι μια υποταγμένη κοινωνία, ανίκανη να αντιδράσει λογικά και ήρεμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Μια φοβισμένη κοινωνία κυριαρχείται από την αίσθηση του πανικού, της οργής, της ανεξέλεγκτης βίας. Μια φοβισμένη κοινωνία είναι μια εύκολα χειραγωγούμενη κοινωνία. Το γιγάντωμα των αναγκών και των φόβων μας, μας στερεί το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ελευθερία μας.

Ο οδηγός μας για έναν καλύτερο κόσμο είναι η συνειδητοποίηση μιας μεγάλης κοινωνικής αλήθειας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει το νέο πολιτισμικό ρεύμα. Η αγάπη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η δικαιοσύνη δεν είναι πράξεις παραχώρησης προς τους άλλους ανθρώπους, είναι μια επιβεβλημένη κοσμική ιδιότητα, μια πράξη αυτοσυντήρησης που θα διασφαλίσει σε όλους ΕΜΑΣ την αδιατάραχτη και ευτυχή συνύπαρξη μας.