Ελεύθερο κάμπινγκ είναι να κάνεις τα πράγματα μόνος σου χωρίς να έχεις εύκολες λύσεις στα πόδια σου. Για την σκιά, την προσωπική σου υγιεινή, το νερό και το μαγείρεμα πρέπει να φροντίσεις μόνος σου, με μόνη προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον.

Δυστυχώς απαγορεύεται που σημαίνει 300€ πρόστιμο, αν η αστυνομία έρθει και έχεις την σκηνή όρθια-στημένη. Αυτό έχει ως συνέπεια λιγότερα μέρη για κάμπινγκ, συνωστισμός σε όποια μέρη οι τοπικές κοινότητες το επιτρέπουν ή έχεις βρει ότι υπάρχει ανοχή! Συνέπεια επίσης των παραπάνω είναι να αποφεύγεις να μοιράζεσαι με φίλους αυτά τα μέρη, διότι αν έρθει πολύς κόσμος τότε θα χαλάσουν και αυτά.

Ευτυχώς απαγορεύεται διότι λιγοστοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για την Φύση, το περιβάλλον μα και για τον συνάνθρωπο κατασκηνωτή – επισκέπτη της περιοχής. Απαίσιο θέμα προκαλούν τα παρατημένα σκουπίδια από προηγούμενους κατασκηνωτές, τα χαρτιά υγείας, οι ακαθαρσίες, ο θόρυβος και γενικότερα η θρασύτατη και αλαζονική παρουσία του ανθρώπου – δήθεν φυσιολάτρη στην φύση. Με την απαγόρευση λοιπόν, λιγότεροι πλησιάζουν, λιγότεροι μολύνουν!

Δυστυχώς ή και Ευτυχώς το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται. Ναι σωστά διαβάσατε, γράφω και ευτυχώς!

Ακόλουθα λοιπόν θα περιγράψω έναν σύντομο οδηγό, ελπίζοντας να βοηθήσει σε όσους από εσάς θα θέλατε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ για πρώτη φορά μα κυρίως για όσους το κάνουν κάθε χρόνο και τους διέφυγε η ακόλουθη γνώση:

 1. Τουαλέτα – πως κάνεις τα κακά σου. Εξοπλισμός: Φτυαράκι ή άλλο σκαπτικό, μωρομάντηλα ή χαρτί υγείας.
  Απομακρύνεσαι απο άλλες σκηνές και σκάβεις λάκκο βάθους τουλάχιστον 15 εκατοστών. Κάνεις την ανάγκη σου, σκουπίζεσαι μα δεν θάβεις τα μωρομάντηλα ή το χαρτί – αυτά τα πετάς στα σκουπίδια σου. Θάβεις τα κόπρανα και από πάνω βάζεις πέτρες για να θυμίσει σε άλλο κατασκηνωτή να μην σκάψει εκεί μα και στους σκύλους να μην τα ξεθάψουν. Ναι, στα σκυλιά αρέσουν τα ανθρώπινα κόπρανα και τα τρώνε. Επίσης οι μύγες που θα μαζευτούν στα εκτεθειμένα κόπρανα, μετά θα σε επισκεφθούν στην σκηνή σου και …
 2. Σκουπίδια. Εξοπλισμός: Μεγάλες σακούλες σκουπιδιών
  Στην σακούλα σκουπιδιών συλλέγεις πέρα από τα δικά σου σκουπίδια, και ότι άλλο βρεις εκεί που θα στήσεις την σκηνή σου ή θα συναντήσεις κατά την διαμονή σου. Δωρεάν κάνεις κάμπινγκ τουλάχιστον αποζημίωσε την φύση με αυτή την ενέργεια σου. Σκέψου ότι για κάθε γυάλινο, αλουμινόχαρτο ή εύφλεκτο συλλέξεις – μικρότερος κίνδυνος ανάφλεξης από τον ήλιο και πρόκλησης πυρκαγιάς.
 3. Αποφάγια, φλούδες και κουκούτσια: Εξοπλισμός: Στην σακούλα σκουπιδιών
  Μα θα σκεφθείς, θα τα απορροφήσει η φύση! Ναι έχεις δίκιο! μόνο μέχρι να γίνει αυτό, θα μαζευτούν μύγες, μυρμήγκια, σφήγκες κ.α. που αφού τελειώσουν με τα αποφάγια σου θα ασχοληθούν με σένα, την σκηνή σου ή και των δίπλα κατασκηνωτών σου. Αν θες να ταΐσεις την φύση, κάνε το αλλιώς.
 4. Κάπνισμα – τασάκι: Εξοπλισμός: Μικρό πλαστικό κουτί με καπάκι π.χ κουτί από τσίχλες
  Οι γόπες είναι ότι χειρότερο να βρεις στην φύση. Πέρα του ότι δηλώνει, να ένας άλλος κάφρος ήρθε, είναι ελεεινό να βλέπεις το μικρό σου παιδί να τις δοκιμάζει ή και να παίζει με αυτές
 5. Απορρυπαντικό πιάτων – ποτηριών: Εξοπλισμός: μικρή συσκευασία για λογισμένη χρήση 
  Σκάβεις έναν λάκκο, τουλάχιστον 30 εκατοστών και εκεί καθαρίζεις με μέτρο ότι χρειασθεί. Τον κύριο όγκο άπλυτων σκευών το καθαρίζεις στην αμμουδιά, τρίβοντας την άμμο και ξεπλένοντας με θαλασσινό νερό. Δοκίμασε την άμμο και θα εντυπωσιασθείς πόσο καλά καθαρίζει το λαδωμένο σου τηγάνι!
 6. Ντους – Λούσιμο μαλλιών: Εξοπλισμός: Νοικιάζεις για ένα βράδυ δωμάτιο και πας να πλυθείς
  Κάθε μέρα στην θάλασσα και νοιώθεις βρώμικος; Δεν νομίζω! Το αλάτι και η αντηλιακή κρέμα σε αναστατώνει, οπότε θυμήσου. Δεν θα πάθεις τίποτα αν μείνεις άπλυτος από γλυκό νερό και σαπούνι. Αν πάλι το χρειασθείς πήγαινε ένα βράδυ σε ένα δωμάτιο και απόλαυσε το ειδάλλως λογισμένα και πάλι
 7. Φωτιά στην παραλία: Εξοπλισμός: Μυαλό και Σύνεση
  Θυμήσου ότι όσες φωτιές και να έχεις ανάψει στο τζάκι σου, είναι πολύ διαφορετικές από την παραλία. Σκάψε λάκκο και περιμετρικά, περίφραξέ την με πέτρες. Ένα δυνατό αεράκι φτάνει για να ταξιδέψει η καύτρα στο πίσω δέντρο. Ναι στο πίσω δέντρο που βρίσκεται και πέντε μέτρα μακριά
 8. Θόρυβος και ηχορύπανση. Εξοπλισμός: Μυαλό και Σύνεση
  Βεβαιώσου ότι δεν ενοχλείς και επειδή σίγουρα θα ενοχλείς, χαμήλωσε την ένταση σε ότι κάνεις. αν σου λείπει το μπαράκι ή το κλαμπ, ξέρεις. Στο δίπλα χωριό έχει!
 9. Κοχύλια – Αστερίες
  Πάρε μα μην ανοίξεις και μαγαζί! Όσο για τους αστερίες να θυμίσω ότι είναι ζωντανός οργανισμός!
 10. Ψάρεμα – Ψαροντούφεκο
  Σκέψου ότι ο μέσος ψαροντουφεκάς, βουτάει μέχρι και 7 μέτρα βάθος και σκοτώνει μικρά ψάρια (300-500γρ το κάθε ψαράκι). Δεν θα χορτάσεις είναι δεδομένο οπότε εκεί που έχει κατασκηνωτές και θόρυβο στην παραλία, ψάρια δεν θα βρεις. Άστα αυτά τα μικρά να τα χαζεύουμε εμείς, μικροί και μεγάλοι και πήγαινε σε άλλη δίπλα παραλία. Επιστρέφοντας στην σκηνή αγόρασε ένα από τον τοπικό ψαρά και έλα να το φάμε παρέα

Τα παραπάνω σε ξύλινη πινακίδα θέλω να παρουσιάσω και όπου πηγαίνω να την τοποθετώ.